Subtotaal
€ 0,00
Verzendkosten
€ 0,00
Dit zijn de beste combinaties voor jouw favoriete pastagerecht. Van tomatensaus tot pesto: ontdek welke wijn perfect past.
Pasta en wijn: een klassieke combinatie waar je zelden de plank mee misslaat, mits je de juiste keuzes maakt. Want een romige pasta vraagt om iets heel anders dan een pittige arrabbiata of een lichte caprese. De truc? Niet de pasta zelf is leidend, maar de saus.
In dit artikel ontdek je welke wijn het beste past bij jouw favoriete pastagerecht, met praktische voorbeelden én toegankelijke keuzes. Van tomatensaus tot pesto: we behandelen alle populaire combinaties.
Tomatensaus is van zichzelf vrij zuur, waardoor je een wijn nodig hebt die dat aankan. Kies voor een rode wijn met frisse zuren en niet te veel tannines.
Zuur, kruidig, vaak wat pit
Rode wijn met frisse zuren
Zuur en kruidig vraagt om een frisse rode wijn die de zuren kan balanceren.
Roomsaus vraagt om een wijn die voldoende frisheid heeft om het vet te breken, maar ook genoeg body om niet weg te vallen.
Romig, vettig, zacht van smaak
Witte wijn met body
Tagliatelle alfredo, pasta met zalmroomsaus, carbonara
Romig en vettig vraagt om een witte wijn met body die het vet kan breken.
Bij pesto (vooral groene) past een frisse, aromatische wijn goed. Een lichte rosé kan ook prima, vooral bij zomerse varianten.
Veel basilicum, knoflook, olie
Aromatische witte wijn of rosé
Aromatisch en kruidig vraagt om een frisse witte wijn of lichte rosé.
Bij pasta's met stoofvlees of worst mag je uitpakken met een wijn die wat tannines heeft en lang op hout heeft gerijpt.
Stevig, hartig, vaak langzaam gegaard
Krachtige rode wijn
Ragù alla napoletana, pappardelle met wild, pasta met pittige worst
Stevig en hartig vraagt om een krachtige rode wijn met tannines.
Licht en fris is de weg bij vispasta. Kies een witte wijn met voldoende zuren en niet te veel aroma's.
Licht, zilt, soms wat vet
Lichte witte wijn
Spaghetti vongole, linguine met garnalen, pasta met tonijn
Licht en zilt vraagt om een frisse witte wijn met voldoende zuren.
Bij vegetarische pasta's kijk je vooral naar de dominante groente. De wijnkeuze hangt af van de ingrediënten die je gebruikt.
Afhankelijk van ingrediënten
Afhankelijk van de groente
Kijk naar de dominante groente voor de beste wijnkeuze.
Met deze vuistregels kun je altijd een goede wijnkeuze maken bij je pastagerecht.
Lichte wijnen bij lichte sauzen, stevige wijnen bij zware sauzen
Zure sauzen vragen om wijn met zuren om te balanceren
Werkt vaak het best bij lokale gerechten
Of je nu een simpele pasta pesto maakt of een uitgebreide lasagne op tafel zet: er is altijd een wijn die het gerecht beter maakt. Door te kijken naar de saus, de structuur en het hoofdingrediënt, kun je makkelijk een mooie match maken. Zelfs als je (nog) geen sommelier bent.
De saus is belangrijker dan de pasta zelf. Kijk naar de smaak, structuur en intensiteit van je saus om de juiste wijn te kiezen.
Nu je weet welke wijn bij welke pasta past, is het tijd om te experimenteren. Ontdek ons aanbod en vind de perfecte wijn voor jouw favoriete pastagerecht.
Bekijk ons aanbod wijnenLinks